Keer de kansen om succesvol te reorganiseren… Behoud talent!

Met al de onzekerheid waar zakelijke leiders vandaag de dag voor staan, staat 1 ding vast; organisatorische veranderingen. Reorganisaties zijn een feit binnen het bedrijfsleven geworden.

Verhoogde volatiliteit, verschuiving van de economische realiteit, en zeer snel veranderende concurrentie dwingen bedrijven zich aan te passen en te herstructureren — vaker, meer fundamenteel, en sneller dan ooit tevoren. In een recente studie zei bijna 90 procent van de ondervraagden wereldwijde leidinggevenden (leiders bij organisaties met meer dan 1.000 werknemers) dat ze onlangs een reorganisatie hebben doorgemaakt.

Ongeveer de helft waren grootschalige onderneming brede reorganisaties — inspanningen ontworpen om mondiale expansie te ontwikkelen, het ontketenen(!) van innovatie, kapitaliseren op een tendens van de markt, besparingen, een fusie of een overname of reageren op een belangrijke sociale of economische verschuiving. Sommige reorganisaties werden uitgevoerd tijdens een crisis (te midden van kelderende winsten bijvoorbeeld), anderen tijdens perioden van sterkte en stabiliteit.

HOGE MISLUKKINGSGRAAD
Hoe gewoon reorganisaties ook zijn geworden, wat ze nog meer gemeenschappelijk hebben is hun hoge mislukkingsgraad. Minder dan de helft van alle reorganisaties in de enquête werden door de ondervraagden als successen beschouwd— dat wil zeggen, dat ze hun doelstellingen bereikten. Een verontrustende statistiek met levensgevaarlijke gevolgen. Afgezien van de hoge kosten en verspilde moeite, kan een onderneming met een mislukte reorganisatie (nog) slechter af zijn dan tevoren, met verloren productiviteit, een verzwakte marktpositie en niet gemotiveerde arbeidskrachten. In de huidige meedogenloze tijd is er minder latitude voor fouten; een slecht ontvangen of slecht uitgevoerde reorganisatie draagt aanzienlijk meer risico in zich dan in het verleden.

SUCCES NIET ONGRIJPBAAR
Het goede nieuws is dat succes in reorganisatie niet ongrijpbaar of onwaarschijnlijk hoeft te zijn. Door de ontrafeling van, met name, het noodzakelijke belang van de aanpak van de menselijke factor bij reorganisaties — reorganisaties die zowel succesvolle als mislukt waren —hebben we veel geleerd over wat er nodig is om succes te bereiken. Succesfactor nr.1?

Streven naar retentie van oud & nieuw talent!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *