Het ontraadselen van de geest

Het menselijk brein is goed in het uitzoeken van ingewikkelde zaken…… behalve over zichzelf. 

Ga maar na. Hersenen die in staat zijn op een zeer geavanceerde manier te redeneren moeten wel zeer ingewikkeld in elkaar zitten — zo ingewikkeld dat er een nog meer geavanceerd paar hersenen voor nodig is om erachter te komen hoe de eerste genoemde werkt. Om erachter te komen hoe het nog geavanceerder stel hersenen werkt zou nog weer moeilijker zijn. Terwijl de hersenen slimmer en slimmer worden, en dus meer en meer complex, wordt het steeds moeilijker om te ontdekken hoe het brein werkt. Dit proces is vrijwel niet in te halen. Menselijke hersenen zijn verbazingwekkende apparaten, alleen niet verbazingwekkend genoeg om al die geweldige capaciteiten te achterhalen.

Het menselijk brein heeft ondertussen wel al veel ontdekt over hoe het zelf werkt. Veel van de onderliggende moleculaire en cellulaire mechanismen van het denken, leren, het geheugen en zelfs emotie, is reeds gedetailleerd beschreven. Maar ondanks deze ontrafelingen kunnen wetenschappers nog steeds niet precies zeggen waarom het brein een gevoel van het zelf heeft of hoe het gevoel van zelfbewustzijn, wat we bewustzijn noemen, ontstaat.

Duizenden jaren hebben filosofen geworsteld met het fenomeen bewustzijn. Zij probeerden de scheiding tussen geest en lichaam aan te tonen of om een dergelijk onderscheid als illusie neer te zetten. Slechts in de laatste 100 jaar zijn wetenschappers op een serieuze manier met dit onderwerp bezig, uitgerust met aanzienlijke wetenschappelijke gegevens. Onderzoeksresultaten beginnen zich op te hopen en theoretici zijn begonnen met het omzetten van filosofische speculaties voor het verklaren van het bewustzijn naar kwantitatieve concepten en vergelijkingen.

De rode draad tussen alle bewustzijns theorieën is de rol van informatie. Met behulp van de wiskunde van de informatietheorie, zijn wetenschappers begonnen om grip te krijgen op mogelijke manieren van het meten van bewustzijn, waardoor het makkelijker wordt om de werking te identificeren en wellicht om een niet-biologische informatieverwerking systeem te ontwikkelen.

Het vooruitzicht van een bewuste computer kan angstaanjagend zijn voor fans van de Terminator-films, maar het zou toch interessant zijn om te zien of een bewuste machine voldoende geavanceerd zou zijn om erachter te komen hoe het ‘zelf’ werkt.

Wilt u meer weten over uzelf, aarzel dan niet contact met ons op te nemen. Door middel van objectieve meetinstrumenten helpen we u, en uw team, door te dringen tot de werking van uw zelf- en team bewustzijn. +31 6 38195747

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *